Skip to main content

Waarom mannen een baard groeien

Mannen groeien baarden. Omdat het kan. Of het nu een volle dikke baard is, een dunne baard met plekjes of een strak getrimd baardje; of je die baard nu maar een weekje op vakantie hebt of de rest van je leven; op een bepaald punt in het leven van iedere man laat hij wel wat haren op zijn gezicht groeien.

Maar er blijkt een hele psychologie achter het dragen van een baard te zitten, waar de meeste mannen niet aan denken of niet realiseren. Maar dankzij de kracht van het internet (thank you google) is deze vraag nu ook beantwoord, waarom dragen mannen baarden?

Historie van de baard

In een recent bericht van de Washington Post wordt dieper ingegaan op de reden waarom mannen een baard laten staan.

In 1924 schreef the New York times “De baard wordt universeel gezien als het embleem van mannelijkheid en waardigheid; en onze gedachtegang staat het niet toe om een volksheld or profeet met een scheermes in zijn handen te zien”. Rond het jaar 1000 werd aan een wat oudere man gevraagd waarom hij zo een lange baard had. Volgens de Griekse geschiedenis was zijn reactie: “Door het zien van mijn witte baard, doe ik niks onwaardig in gedachte van zijn witheid”. Oftewel, baardmannen leven op naar hun baard.

Wat betekend dit?

OK dit klinkt allemaal misschien een beetje vaag, maar het zegt veel over de baard dragers van vandaag. Het groeien van een baard is niet perse een declaratie van iets, maar het veranderd vrijwel zeker de perceptie van de baarddrager op de rest van de wereld naarmate zijn baard een vast onderdeel wordt van zijn uiterlijk. Zo wordt er meer aandacht besteed aan de persoonlijk stijl, grooming, en het onderhouden van je mooie baard. Mannen met een verzorgde baard doen hun best er goed uit te zien, zich strak te kleden en over het algemeen hebben zij een goede verzorging. De baard treed op als een soort katalysator, naarmate je aandacht besteed aan je baard zullen je kleding, aren, schoenen en persoonlijke stijl hierin volgen. Het idee is dat je opleeft tot de standaard van je baard.

In het artikel wordt verder ingegaan om de media van tegenwoordig, waarin meer en meer de media bepaald hoe iemand wordt neergezet. Een baard is hierin wellicht een statement van een bekend iemand om te zetten “Hey, ik besta ook nog, en ik bepaal zelf hoe ik uitzie. Kijk naar mijn baard, neem de tijd. Er is niks wat je daaraan kunt veranderen”.

Baard Community

letterman met baard

Zo volgen er steeds meer bekende sterren die na hun ‘piek’ een baard laten groeien, zoals David Letterman op de foto hiernaast. Een baard is een vorm van statement geworden.

De baard is een teken van een gemeenschap geworden. Het idee dat een professional altijd gladgeschoren moet zijn is inmiddels de deur uit gewerkt. Baardmannen kunnen artiesten zijn, maar ook zakenlui, ondernemers en advocaten. Hiermee veranderd het idee dat mensen hebben over het dragen van een baard; en de baarddragen kan zo laten zien dat hij hieraan bijdraagt en ervoor zorgt dat normen verder ontwikkelen.

De vraag blijft dan, wat zegt jouw baard over je?

Waarschijnlijk een stuk meer dan je denkt..

 

Bron: UrbanBeardsman. 

Leave a Reply

dsfdsfg