Een baard groeien

Het groeien van een baard is voor vrijwel iedereen mogelijk, maar het is wel belangrijk om realistische verwachten te hebben. Het groeien van een baard wordt niet zozeer bepaald door leeftijd, afkomst, genen of hoe vaak je nu het bed deelt met een lieftallige partner. In een wereld waar alles snel en vandaag moet kan het rustgevend zijn om te weten wat de belangrijkste factor voor het groeien van een baard is: geduld.

Baard laten groeien kost tijd

Een baard groei je niet in een paar dagen. Geduld is noodzakelijk en het is een proces van weken, niet dagen. Uiteraard is dit per persoon anders, maar er zal niemand zijn die binnen een paar dagen een volle baard heeft. Indien je geluk hebt duurt het zo’n 3 tot 4 weken om een goede baard te laten groeien. Soms moet je wat meer geduld hebben, ongeveer twee tot 3 maanden.

Door dit verschil zetten sommige potentieel baardmannen niet door, waardoor ze te vroeg afhaken en hun nog niet volle baard afscheren. Iedereen die weleens een baard heeft laten groeien weet, hoe meer je erop let hoe langer het duurt! Het is alsof je aan het kijken bent totdat het water gaat koken. Dus probeer er niet te veel op te letten en laat de tijd zijn gang gaan. In dit stappenplan vind je precies ‘hoe je een baard kunt groeien’. 30 dagen tot een een volledige baardman! Met tips en trucjes kom je de lastige periode door waarin je baard nog niet volgroeid is. Ook vind je ideeën om je baard sneller te laten groeien; en natuurlijk hoe deze er helemaal netjes uit blijft zien!

Baard laten groeien

In 30 dagen naar een volle baard

Dag 1: Niet scheren

Klinkt logisch toch? Je begint met niet scheren. Relax, kijk een filmpje en laat de tijd zijn werk doen.
Het kan helpen om deze dagen wat meer eiwitten te eten, bijvoorbeeld uit vis, eieren, en nootjes. Eiwitten zijn de bouwstenen van haren en nagels, en dragen bij aan snellere groei van haren en de activatie van de haarzakjes.

Dag 4: Verzorg je baard

Na een paar dagen kan je baard flink gaan jeuken. Vaak het punt waar de eerste twijfels komen, en sommige mensen hun poging staken. Waarschijnlijk het moeilijkste stuk om doorheen te komen! Je hebt nog geen baard, maar wel een flinke jeuk op je gezicht! Verlicht de pijn met een verzorgende baardshampoo en zorgt dat je ook de onderliggende huid hierbij onder handen neemt.  Even doorzetten nog! Die jeuk is bijna weg en je baard begint er al goed uit te zien.

Dag 7: Baardolie

Baardolie Tree Ranger De eerste week bij het groeien van een baard is meestal de lastigste. Als je deze eenmaal bent doorgekomen zijn je kansen om een echte baardmans te worden flink omhoog gegaan! Je hebt nu de moeilijkste periode gehad. Na 7 dagen heeft je huid de kans gehad om zich aan de baardharen aan te passen. Daarnaast worden je baardharen nu zachter omdat ze blootgesteld worden aan de buitenwereld. Indien je op dit moment nog last hebt van jeuk kan het helpen om een goede Baardolie te gebruiken die zowel de baard als de onderliggende huid verzorgt. Onze meeste verkochte baardolie is Beardbrand Tree Ranger.

Dag 8: Scrubben

Wanneer je je dagelijks scheert haal je niet alleen die lastige stoppels weg, je haalt ook nog de bovenste dode laag van je huid af. Hierdoor groeit er makkelijker nieuwe huid onder en wordt de haargroei bevordert. Omdat je je nu niet meer scheert kunnen de huidcellen blijven liggen waardoor deze de groei van je baardharen remmen. Het is verstandig om de onderliggende huid goed te scrubben. Dit zorgt er niet alleen voor dat je baard sneller gaat groeien maar geeft sowieso verlichting aan de onderliggende huid en vermindert eventuele jeuk die je hebt. Blijf ongeveer 1 tot 2 keer per week scrubben om je huid te verzorgen.

Dag 12: Let op je eten

Ook goed en gezond eten kan helpen bij een mooie volle baard. Bepaalde vitaminen en mineralen kunnen de groeisnelheid van je haar vergroten. Denk aan Vitamine A, B, C en E. Deze vind je bijvoorbeeld in appels, mango, sinaasappel, spinazie en tomaten.

Dag 14: Bijknippen

Baardschaar van Beardbrand

Tegen deze tijd begint het waarschijnlijk al aardig op een baard te lijken. En bij een baard hoort verzorging! Je wilt er niet uitzien als iemand die te lui is om te scheren, maar als iemand die met trots zijn baard in bedwang houdt! Het is verstandig om de contouren van je baard in de gaten te houden en eventueel bij te knippen met een baardschaar. 
Dit zorgt ervoor dat je baard er mooi en verzorgt uitziet. Drie tips bij het knippen van je baard:

  1. Kijk hoe de natuurlijke haarlijn is. Bij de meeste mannen is begint de baard ongeveer 1.5 cm onder je jukbeenderen. Laat de huid hierboven met rust.
  2. Let erop dat de haren onder je kin nooit naar boven gaan krullen. Houdt het recht of krul ze wat naar achter.
  3. Zorg ervoor dat er geen haren over je bovenlip hangen! Een ware magneet voor soep, koffie en koekjes. Kam de haren recht naar onder en knip ze netjes af.

Dag 17: Zoek je favoriete baard

Je bent al ver gekomen! Doe lekker rustig aan en neem wat tijd voor jezelf. Probeer inspiratie op te doen. Doe eens wat onderzoek wat jouw favoriete baard is en hoe je het hem zelf wilt groeien. Wat vind jij de mooiste baard?

Dag 20: Controle voor vlekken in je baard

Je haar groeit niet overal even snel, maar het is mogelijk om de vlekken of patches in je baard minder zichtbaar te maken. Eerder al schreven wij een artikel met tips voor een volle baard. Je baard gaat niet vanzelf perfect zitten, en soms heeft deze wat hulp nodig. Gebruik bijvoorbeeld een Snorrenwax of baardolie om je baard in model te brengen.

Dag 24: Hydrateer je baard

We zeiden het al eerder, de onderliggende huid moet goed verzorgd worden. Maar zoals we allemaal weten verliezen wij de aandacht weleens in de loop van de tijd. Maar geloof ons, hydrateren van je baard en de onderliggende huid is belangrijk. Het voorkomt jeuk, zorgt voor snellere groei en geeft je een mooie volle baard.

Dag 26: Rustig aan met die baardshampoo

Je baard en gezicht wassen is goed! Zeker doen! Maar let erop dat je het niet vaak doet. De oprichter en eigenaar van BeardBrand zegt dat vele mannen hun baard te vaak wassen; of een haar shampoo gebruiken voor hun baard! Let er echter op dat je baardharen flink verschillen van de haren op je hoofd. Je hoofdhuid heeft een dikke huid, terwijl de huid op je gezicht erg dun is. Bij je baard moet je dus extra voorzichtig zijn om je huid niet te beschadigen. Gebruik een goede Baardshampoo die zacht is voor de huid.

Dag 30: Ga naar een barbershop

Woeha! Gefeliciteerd!
Je hebt een baard laten groeien en bent toegetreden tot de club van baardmannen. Na dit harde werk is het tijd voor een cadeautje aan jezelf. Ga naar een goede Barbershop en laat je baard perfect in model brengen. Tip: Op zoek naar een prachtige ervaring, maak een afspraak bij Schorem Haarsnijder.

Een ervaren barbier weet precies hoe hij jouw baard perfect laat uitkomen. Hij kan je vaak nog tips geven welk model het beste bij jou past. Als je goed oplet kun je het daarna gewoon zelf doen. Nu nog trots rondlopen met jouw baard!

Baardverzorging BaardolieBron: http://www.mensjournal.com/

psssst. Baard sneller laten groeien

Wil jij je baard toch nog een handje helpen, kijk dan eens naar de verschillende producten die kunnen helpen om de baardgroei te stimuleren. Er zijn een hoop producten op de markt en doe vooral eerst onderzoek voordat je een product gebruikt. Sommige kunnen zelfs slecht zijn voor je baard! Zelf zijn wij fan van Neofollics Baardgroei Lotion; ontwikkeld in Nederland met een aantal ingrediënten die je ook terugvind in hun bekende haargroei lijn. De lotion is iets milder en daardoor geschikt voor gebruik op het gezicht. Heb jij nog tips? Deel ze met ons!